Lezing  2012
30e  Van der Leeuw-lezing
Philipp Blom
,
Geert Mak

Verhalen waar we in geloven: markt, religie, wetenschap

De 30ste Van der Leeuw-lezing werd in 2012 verzorgd door de Duitse historicus, romancier en journalist Philipp Blom (1970), schrijver van 'De duizelingwekkende jaren'. Thema van zijn lezing was ‘verhalen waar we in geloven: markt, religie, wetenschap’. Co-referent was de Nederlandse auteur Geert Mak (1946).

Beeldregistratie van de 30e Van der Leeuw-lezing, in twee delen:

Philipp Blom

Philipp Blom

Philipp Blom werd geboren in Hamburg en studeerde in Wenen en Oxford. Zijn bekendste werk, 'De duizelingwekkende jaren', gaat over de periode van 1900 tot 1914. Blom beschrijft de industriële ontwikkeling en de versnelling waarin de wereld vervolgens terechtkwam, voordat de Eerste Wereldoorlog deze turbulente en energieke periode overschaduwde. 
In een andere historische studie, 'Het verdorven genootschap', blijkt Bloms  passie voor de achttiende-eeuwse Franse denkers, met name voor baron Paul-Henri Thiry d'Holbach en Denis Diderot die hun tijd ver vooruit waren. Blom vertaalde Geert Maks 'Een kleine geschiedenis van Amsterdam' in het Engels. Vanwege nauwe Nederlandse familiebanden spreekt en schrijft hij goed Nederlands.
 

Geert Mak

Geert Mak

Geert Mak, schrijver van succesvolle boeken als 'Hoe God verdween uit Jorwerd' en 'In Europa', werkt aan een nieuw boek 'Reizen zonder John. Amerika 1960-2010'. In 2010 trok Mak maandenlang dwars door de VS, in het voetspoor van de beroemde Amerikaanse schrijver John Steinbeck, die in 1960 samen met zijn hond Charley door zijn vaderland reisde. Maks nieuwe boek verschijnt komend najaar.

Literair Dispuut Flanor

Woensdag 31 oktober 2012, 20.30 uur
Voorbeschouwing door Stefan van der Poel

Traditiegetrouw organiseert Literair Dispuut Flanor ieder jaar een voorbeschouwing op de Van der Leeuw-lezing. Dit jaar spreekt  Stefan van der Poel, docent Eigentijdse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, over het Europese geschiedverhaal in de twintigste eeuw. Van der Poel is gespecialiseerd in Moderne Joodse geschiedenis en Politieke en Culturele geschiedenis van Midden en Oost-Europa.

Na de val van de Muur en de daaropvolgende Europese eenwording begon een zoektocht naar een Europees geschiedverhaal dat zowel voormalig Oost als West-Europa zou moeten omvatten. Een verenigd Europa zou moeten worden gedragen door een gedeelde herinnering. Een bijzondere plaats wordt daarbij toegedicht aan de Shoah. Fascisme en antisemitisme zijn immers Europese fenomenen. Maar is er wel zoiets als een collectieve herinnering aan de Shoah? Is de Shoah niet eerder een splijtzwam?

Plaats: Café Wolthoorn & Co, Turftorenstraat 6, Groningen 
Toegang: € 5,- | voor studenten € 4,- | voor Flanorleden gratis