Lezing  2024
42e  Van der Leeuw-lezing
David Mitchell
,
Ionica Smeets
Coreferent

Life in the Tower of Story

Hoe en waarom werkt fictie? Wat gebeurt er als een schrijver ervoor zorgt dat echte mensen in onze gedeelde echte wereld zich bekommeren om niet-bestaande mensen in een verzonnen wereld? Sprekend vanuit de Tower of Story, het ruigere bijgebouw van Leonard Cohen’s Tower of Song, zal David Mitchell zijn gedachten delen over de theorie en praktijk van het zijn van een professionele fantast. Coreferent is Ionica Smeets.

De lezing is Engels gesproken, maar voorzien van een Nederlandse ondertiteling.

David Mitchell

David Mitchell is roman- en scenarioschrijver, bekend van de moderne klassieker Cloud Atlas, door The Guardian in 2019 vermeld als een van de 10 beste romans van de 21e eeuw. Zijn boeken bevatten veel verwijzingen naar Nederland en de Nederlandse geschiedenis, met name The Thousand Autumns of Jacob de Zoet en zijn nieuwste roman Utopia Avenue. Mitchell stond twee keer op de shortlist voor de Man Booker Prize en werd in 2007 door Time uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld.

© Foto: Eoin O'Conaill

Ionica Smeets

Ionica Smeets is hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden, waar zij wetenschapscommunicatie bestudeert, doceert en beoefent. Zij is medeoprichter van het Landelijk Expertisecentrum Wetenschap en Samenleving. Samen met Edward van de Vendel en Floor de Goede schreef ze het kinderboek Rekenen voor je leven dat meerdere prijzen won en is vertaald in (onder meer) Koreaans, Spaans en Duits.

© Foto: Ivar Pel